ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 19-11-2009 : ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΙΣ...ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ!

Δ.ΑΚ.Ε./Π.Ε.


 ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 15Α - 10557 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210-3312793 & 6974 750409

 http://www.dakepe.gr/ e-mail: dake.pe@gmail.com Αθήνα 20 Νοεμβρίου 2009


ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Η κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ουδέν νεώτερον μετά κι από τη δεύτερη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την κ. υπουργό στις 19 Νοεμβρίου. Η συνάντηση είχε, όπως τελικά αποδείχτηκε, το χαρακτήρα της διευκρίνισης κάποιων σημείων των δηλώσεων που έκανε στις 12 Νοεμβρίου (που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων) κι όχι της ουσιαστικής συζήτησης επί του περιεχομένου τους, αφού σε όλα τα σημεία που προκάλεσαν, απάντησε αόριστα και παρέπεμψε τα θέματα στη δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου. Συγκεκριμένα:


ΔΕΝ αλλάζει σε τίποτα την απόφαση για διορισμό εκπαιδευτικών αποκλειστικά και μόνο μέσω ΑΣΕΠ, αγνοώντας την αδιαπραγμάτευτη θέση του Κλάδου για διατήρηση του συστήματος 60-40.


Ø ΔΕΝ κατοχυρώνεται ουσιαστικά η προϋπηρεσία αναπληρωτών και ωρομισθίων αφού παρουσιάζει ως ρύθμιση γι’ αυτούς που υπηρετούν αυτή τη στιγμή τη δημόσια εκπαίδευση, το να προσμετρηθούν τα μόρια που συγκεντρώνουν και να συνυπολογιστούν με την επίδοση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.


Ø ΔΕΝ αλλάζει τη θέση της για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.


Ø ΔΕΝ αλλάζει τη θέση της για υποχρεωτική 3ετή παραμονή στην οργανική θέση, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Και εμφανίζει ως ρύθμιση το αυτονόητο, αφού


Ø Θέτει ως μεταβατικό στάδιο για την αλλαγή του τρόπου διορισμού μόνον το επόμενο σχ. έτος 2010-2011 (ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού ο πίνακας του ΑΣΕΠ είναι διετής και οι διορισμοί έχουν ήδη ανακοινωθεί).


Ως προς το θέμα της αποκέντρωσης και των όσων λέγονται (και μέσα από την ιστοσελίδα του υφυπουργού κ. Πανάρετου) για την υπαγωγή της εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση, η κ. Υπουργός απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση αλλά δεν απάντησε, όταν ρωτήθηκε για τα όσα γράφει ο υφυπουργός στην ιστοσελίδα του, ούτε η ίδια ούτε κι ο κ. Πανάρετος.

Είναι, δυστυχώς, ολοφάνερο πως η διαδικασία της «δημόσιας διαβούλευσης» που ξεκινά τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, θα είναι μόνο το πρόσχημα για την τελική υιοθέτηση όλων αυτών που έχει ήδη αποφασίσει και ανακοινώσει η κ. Υπουργός και στο κείμενο του σχεδίου Νόμου που θα κατατεθεί σε 3 μήνες.
Οι «θολές» προσδοκίες για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, έχουν ήδη διαψευσθεί από το κείμενο του προϋπολογισμού.


Η κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της ωρομισθίας συνδέεται με την υλοποίηση του «οράματος» για ένα νέο ολοήμερο σχολείο, κάτι που κανείς δε γνωρίζει πότε και εάν πρόκειται να συμβεί.


Η κάλυψη των κενών παραμένει απλή διατύπωση καλών προθέσεων.


Κι η πικρή γεύση που άφησε η αίσθηση της στοχοποίησης των εκπαιδευτικών για τα στραβά του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από τις δηλώσεις της κ. Υπουργού (παρά τις διαβεβαιώσεις πως δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση) είναι το μόνο που μένει ανεξίτηλο.
Απέναντι σ’ όλα αυτά για μια ακόμη φορά λέμε:

ΟΧΙ στην αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και τη σύνδεσή της με τη μισθολογική εξέλιξη.


ΟΧΙ στην αλλαγή του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών.


ΟΧΙ στην εκχώρηση των σχολείων στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους γονείς.


ΟΧΙ στις αυξήσεις – κοροϊδία των 10 € το μήνα.ΟΧΙ στη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών για τις πελατειακού τύπου πολιτικές που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις.
ΖΗΤΑΜΕ:
Ουσιαστική στήριξη του εκπαιδευτικού και του έργου του (οικονομική, ασφαλιστική, εργασιακή, επιστημονική).


  •  Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% επί του Α.Ε.Π.ü Ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.


  • Διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών – Διορισμό όλων των αναπληρωτών με προϋπηρεσία τουλάχιστον 24 μηνών.


  •  Κατάργηση της ωρομισθίας και τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων ανά σχολείο ή ανά ομάδα σχολείων για να καλυφθούν τα ολοήμερα σχολεία.
Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.