ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Αθήνα, 1/12/2009
Προς: Τον Πρόεδρο και τα μέλη ΔΣ ΔΟΕ

Κοιν: Διδασκαλικούς Συλλόγους

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω πως με το υπ’ αριθ. 146982/Δ4/26-11-2009 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας (Δ/νση Διοικητικών Υποθέσεων Π.Ε.), δίνεται συμπληρωματική οδηγία (εντολή) για υποβολή προτάσεων - εισηγήσεων, σχετικά με τις μεταβολές των σχολικών μονάδων, έτσι ώστε η οργανικότητα να είναι σύμφωνα με τις διατάξεις των Υπουργικών Αποφάσεων Φ.3/897/97652/Γ1 και Φ.3/898/97657/Γ1 (ΦΕΚ 1507τ.Β΄/13-10-2006).

Πιστεύω πως κατανοείτε όλοι σας πως αν γίνει πιστή εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής ακόμη και της κάθε σχολικής μονάδας, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων αλλά και στους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς.


Θυμίζω πως και στο παρελθόν όταν επιχειρήθηκε μια τέτοια προσπάθεια υπήρξε καθολική αντίδραση .

Γι’ αυτό σας καλώ να αντιμετωπίσετε το όλο θέμα με γνώμονα το συμφέρον της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτω την οδηγία του Υπουργείου καθώς επίσης και τις υπουργικές αποφάσεις.

Είμαι στη διάθεσή σας.

Παληγιάννης Βασίλης
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ


ΤΗΛ. 6974 750409

FAX: 210 3442287

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

ΚΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ


Σήμερα πείσθηκε κι ο πιο δύσπιστος ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν.

Στην προγραμματισμένη συνάντηση με αποκλειστικό θέμα τα νηπιαγωγεία, η υφυπουργός παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου όχι μόνο δεν απάντησε στα θέματα που απασχολούν την προσχολική αγωγή αλλά με φθηνό λαϊκισμό προσπάθησε να εξαγοράσει πολιτικό χρόνο και να επιρρίψει ευθύνες για όλα τα κακώς κείμενα στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Η τοποθέτησή της ήταν γενικόλογη και είχε ως σημείο αναφοράς το τι παρέλαβε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία κι όχι το τι προτίθεται να κάνει, αποδεικνύοντας την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα των νηπιαγωγών.

Συγκεκριμένα:

Προσπάθησε να παρουσιάσει ως μεγάλο επίτευγμα την ανάκληση της εγκυκλίου της 2ας/10/2009 με την οποία δόθηκε για τη φετινή χρονιά η δυνατότητα εγγραφής νηπίων που φοιτούν σε νηπιαγωγεία παιδικών σταθμών και δεν έχουν την προαπαιτούμενη βεβαίωση στην Α΄ τάξη του Δημοτικού. Στη συνέχεια όμως απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι ενώ αποσύρει την «παράνομη» απόφαση είναι υποχρεωμένη να την εφαρμόσει αφού παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό… Το τραγικό από το γελοίο δεν απέχει και πολύ!!! Αναρωτιέται κανείς: «Ποιος κοροϊδεύει ποιον;»

Όσον αφορά τη σχολική στέγη ανακοίνωσε ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση έχουν παραδοθεί 77 καινούρια νηπιαγωγεία, 64 ήδη κατασκευάζονται, σε 134 έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες κι έχει γίνει ο προγραμματισμός για την ανέγερση άλλων 500. Δεν είχε όμως τίποτα να πει για κανένα σχέδιο προγράμματος της τωρινής κυβέρνησης όσον αφορά την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων…

Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή παραπέμπεται στις καλένδες!!!

Δε δεσμεύτηκε για τη θεσμοθέτηση του ωραρίου των νηπιαγωγών σύμφωνα με τις θέσεις του Κλάδου και τόνισε πως το ωράριο θα αποτελέσει στοιχείο διαπραγμάτευσης ώστε να βρεθεί μια λύση που να… ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Αλήθεια, τι ακριβώς εννοεί;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μας κάλεσε για να μας ανακοινώσει ότι δεν έχει να μας πει τίποτα!!!

Αθήνα 1/12/2009

ΤΟ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΚ

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΠΑΣΚ σηματοδοτώντας την καθοδική της πορεία, λαϊκίζει, παραπληροφορεί και συκοφαντεί σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της αφωνίας και απραξίας της στα προτεινόμενα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.


Δεν είναι τυχαία η επιλογή της, να μη στηρίξει στην Ολομέλεια Προέδρων την παραμικρή διαμαρτυρία, για τις εξαγγελίες του Υπουργείου, για τον προϋπολογισμό και για το ασφαλιστικό. Αποδεικνύει με τη στάση της ότι, συνειδητά, επιλέγει το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ρόλο που έπαιξε και στο παρελθόν.

Μήπως θέλει να δημοσιοποιήσουμε τις ανακοινώσεις της για μη συμμετοχή των συναδέλφων σε απεργιακές κινητοποιήσεις, για τη δημιουργία απεργοσπαστικών μηχανισμών, για την άκριτη στήριξη της εκπαιδευτικής και οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ;

Ενέργειες που αποδεικνύουν πως στο «σπίτι του κρεμασμένου δε μιλούν για σκοινί».

Σήμερα αναλογιζόμενη τις ευθύνες της θα περίμενε κανείς, επιτέλους, μια πιο υπεύθυνη στάση.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. δεν θα ακολουθήσει τον κατήφορο της ΠΑΣΚ. Ο κλάδος γνωρίζει πως η ΔΑΚΕ, πιστή στις αρχές του Ανεξάρτητου, Δημοκρατικού και Διεκδικητικού Συνδικαλισμού, αγωνίστηκε μ’ όλες της τις δυνάμεις για την προώθηση και επίλυση των αιτημάτων του κλάδου. Δε δίστασε να διαφωνήσει με επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, δε δίστασε να συμμετάσχει ενεργά σ’ όλες τις απεργίες του κλάδου.

Σήμερα, αυτό που προέχει είναι η χάραξη μιας νέας πορείας, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του κλάδου. Είναι υποχρέωση του συνδικαλιστικού κινήματος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Όταν κινδυνεύουν τα κεκτημένα, τα λόγια περισσεύουν.

Ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Ούτε βήμα πίσω.

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.