ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ : ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΟΕ 8-3-10

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΗ ΜΑΣΚΑ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Κ. ΕΠΕΣΕ

Για λίγες μόνο ώρες κράτησε η αγωνιστική έξαρση της Π.Α.Σ.Κ. στη σημερινή Ολομέλεια των Προέδρων των Συλλόγων όλης της χώρας.

Στην αρχή της Ολομέλειας ο, εξαφανισμένος για μήνες από τηλεοράσεις κι εφημερίδες, πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε τις κάμερες κι έδωσε την παράσταση «Η Π.Α.Σ.Κ. αγωνίζεται όποια κι αν είναι η κυβέρνηση». Προανήγγειλε 5νθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις από 15 Μαρτίου κι έπειτα η παράταξη που ξέρει καλά πώς να ξεπουλά και να εκφυλίζει αγώνες, έσπευσε να στείλει την αγωνιστική της πρόταση στα σχολεία για να εισπράξει τα εύσημα των συναδέλφων.

Όμως το ετεροχρονισμένο καρναβάλι τέλειωσε γρήγορα. Οι μάσκες έπεσαν κι άρχισε το πηλοφόρι. Τόνοι λάσπης εκτοξεύτηκαν κατά των… αλλοθρήσκων. Τα μέλη της Π.Α.Σ.Κ. είχαν από μια διαχωριστική γραμμή για κάθε παράταξη και κάθε πολιτικό χώρο. Λοιδόρησαν, σπίλωσαν υπολήψεις κι έκοψαν κάθε γέφυρα επικοινωνίας με όλους για να μην είναι εφικτή η λήψη της οποιασδήποτε απόφασης.

Ως Δ.Α.Κ.Ε. τονίσαμε ότι σ’ αυτήν την οδυνηρή για όλους τους εργαζόμενους στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο για αδιέξοδες αντιπαραθέσεις. Ξεκαθαρίσαμε ότι στηρίζουμε την πραγματοποίηση έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων την Πέμπτη 11 Μαρτίου με πρόταση για 5νθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις από 15 Μαρτίου και την πραγματοποίηση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Κλάδου το Σάββατο 13 Μαρτίου, ώστε η όποια απόφαση να είναι πράγματι ισχυρή. Δυστυχώς η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή. Η Π.Α.Σ.Κ. επέμεινε στην πραγματοποίηση Ολομέλειας των Προέδρων το Σάββατο 13 Μαρτίου. Οι Παρεμβάσεις πρότειναν η ερχόμενη εβδομάδα να είναι απεργιακή σε συντονισμό με τους άλλους αγωνιζόμενους κλάδους ενώ η ΕΣΑΚ έμεινε πιστή στη γραμμή πραγματοποίησης κινητοποιήσεων στα πλαίσια του ΠΑΜΕ.

Η Δ.Α.Κ.Ε. για να μη δώσει σε κανέναν άλλοθι ν’ αφήσει τον Κλάδο άπραγο απέναντι στην ανελέητη επίθεση της κυβέρνησης και παρότι πιστεύει στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Κλάδου, υποχώρησε και έδωσε την ψήφο της για την πραγματοποίηση Ολομέλειας των Προέδρων το Σάββατο 13 Μαρτίου. Ξεκαθάρισε ακόμη, για να μη μένουν περιθώρια παρερμηνειών, ότι θα στήριζε στην Ολομέλεια τις 5νθήμερες κινητοποιήσεις.

Από εκεί κι έπειτα, κι ίσως ακριβώς εξ’ αιτίας αυτής της δέσμευσης, η Π.Α.Σ.Κ. εκτροχιάστηκε. Βάζοντας μια σειρά προϋποθέσεων (π.χ. προαπαιτούμενο η απόφαση να μη στηρίζεται μόνο από ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ !!!) κατάφερε τελικά αυτό που είχε από την αρχή σχεδιάσει. Να μην παρθεί καμιά απόφαση.

Δε χρειάζεται βαθυστόχαστη πολιτική ανάλυση για να καταδειχθεί η αγωνιώδης προσπάθεια της Π.Α.Σ.Κ. να βάλει πλάτη στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης. Έχει αποφασίσει πως ο ρόλος που της αρμόζει είναι αυτός του «απολογητή του συστήματος» (όπως λέει και στην ανακοίνωσή της).

Μένει όμως κανείς με την απορία. Χρειαζόταν μια τόσο μεγάλης διάρκειας θεατρική παράσταση εκ μέρους της για να αποδειχθεί αυτό που όλοι γνωρίζουν;

Τι φταίει όμως ένας ολόκληρος κλάδος να υπομένει αυτά τα τερτίπια;Τα 4 μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Τσιάκος Βασίλης

Κικινής Θανάσης

Οικονόμου Τριαντάφυλλος

Ρηνάκη Καίτη